Październik to według ludowych zwyczajów najlepszy miesiąc na kiszenie kapusty. Jak mówi tradycja, kapustę należy ukisić do końca października, gdyż później może się zepsuć. O walorach zdrowotnych i leczniczych kiszonej kapusty wiedziały już nasze prababcie, dlatego w każdym domostwie nie mogło zabraknąć beczki z kiszoną kapustą. W dawnych czasach kiszono całkiem duże beczki kapusty, zdarzało się, że były one wyższe od dorosłego człowieka. Dlatego przy takiej ceremonii kiszenia kapusty brali udział sąsiedzi, rodzina i przyjaciele. Dobrze, że nasi Seniorzy pamiętają ten wspaniały zwyczaj. Uczestnicy projektu „Aktywizator Senioralny” w ramach wolontariatu zorganizowali akcję kiszenia. Kapustę przygotowali dla swoich przyjaciół, sąsiadów, samotnych seniorów z najbliższej okolicy. Dziękujemy naszym Panią za ciekawą akcję kulinarno-towarzyską.





Zadanie publiczne pn. “Aktywizator Senioralny” jest współfinansowane ze środków rządowego programu wieloletniego na rzecz Osób Starszych „Aktywni+” na lata 2021-2025 – Edycja 2024
